Филип Димитров Димитров е български политик от Съюза на демократичните сили (СДС). Като министър-председател на България е начело

...
Филип Димитров Димитров е български политик от Съюза на демократичните сили (СДС). Като министър-председател на България е начело
Коментари Харесай

Филип Димитров празнува рожден ден

Филип Димитров Димитров е български политик от Съюза на демократичните сили (СДС). Като министър-председател на България е отпред на правителството от ноември 1991 до 30 декември 1992 година

Филип Димитров е народен представител в 36-ото (1991 – 1994), 37-ото (1994 – 1997) и 40-ото (2005 – 2008) обикновено национално заседание. В началото на юни 2008 година афишира, че се отхвърля от депутатското си място и ще се занимава с преподавателска активност. През октомври 2015 година е назначен за арбитър в Конституционния съд.

Филип Димитров е роден в София. Учи в Английската езикова гимназия. Завършва право в Софийския държавен университетпрез 1977 година, след което работи като адвокат във Втора адвокатска гилдия (1987 – 1989).

През 1990 година става заместник-председател на новосъздадената Зелена партия, която влиза в състава на Съюз на демократичните сили. През август е определен за заместник-председател, а няколко месеца след отстраняването на Петър Берон – за ръководител на Координационния съвет на Съюз на демократичните сили. Остава на поста от декември 1990 до края на 1994 г

Като водач на Съюз на демократичните сили през ноември 1991 година Филип Димитров съставя правителство на малцинството.

На 30 август 1992 година президентът Желю Желев свиква конференция в Бояна, на която подлага на критика остро държавното управление на Димитров, че е оповестило война на медиите, синдикатите, църквата, президентството и извънпарламентарните политически формации – епизод, наименуван по-късно „ Боянски ливади “.През октомври 1992 година държавното управление на Димитров внася вот на доверие в Народното събрание, само че губи гласуването, така като Движението за права и свободи (ДПС) не го поддържа и по този начин пада от власт.

След загубата на изборите през 1994 година Димитров се отдръпва от управлението на Съюз на демократичните сили.

След връщането на Съюз на демократичните сили на власт Филип Димитров е поредно представител на България в Организацията на обединените нации в Ню Йорк (1997 – 1998) и дипломат на България в САЩ (1998 – 2001).

През 2010 се кандидатира за началник на делегацията на Европейски Съюз в Грузия и на 15 септември 2010 година висшата представителка на Европейски Съюз по външна политика Катрин Аштънго дефинира за началник на непрекъснатото посланичество на Европейски Съюз в Грузия.

След избирането на Георги Първанов за президент на Република България през 2001 г. той демонстративно напуща поста на дипломат в Съединени американски щати и още веднъж се включва в активността на Съюз на демократичните сили, като след разцеплението на партията през 2004 година остава предан към лидера Надежда Михайлова.

На 6 октомври 2015 година е назначен за арбитър в Конституционния съд от президента Росен Плевнелиев

Носител е на премията Truman Reagan Freedom Award за принос в битката за отменяне на комунизма в Европа

Докато е дипломат в САЩ, Филип Димитров поддържа измежду локалните български православни епархии синода на митрополит Инокентий, за което е подложен на критика от американско-австралийския митрополит Йосиф, който го назовава „ килърът на нашата черква, индивидът, който разгласи война на църквата и в България “.

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР